Care este cea mai sănătoasă pâine?

In mod traditional, painea este cel mai consumat aliment din lume. Aspectul sau practic si gustul sau fac din ea compagnonul ideal pentru viata de zi cu zi. In plus, reprezinta cea mai usoara solutie atunci cand vrei sa mananci ceva.

Trebuie sa stii insa ca nutritionistii recomanda un consum moderat de paine. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa elimini complet painea de la tine din alimentatie. Painea este un aliment compus din mai multe ingrediente din piramida alimentara. Si totusi, este un produs plin de nutrienti si de vitamine.

Compozitia sa de baza este faina de grau, apa, drojdia si sarea. Exista insa o mare varietate de paini disponibile pe piata. Toti acesti compusi contin anumiti nutrienti si alte vitamine- glucide, fibre, vitaminele B3 si E. Dar furnizeaza si minerale precum calciul sau fierul.

Si totusi care este cea mai santoasa paine?

Painea de ovaz. Este o varietate de paine foarte lejera si sanatoasa. Are un nivel ridicat de fibre care ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la minimizarea caloriilor.

Painea multi-cereale. Acest tip de paine are un nivel foarte ridicat de vitamine si de minerale. Este perfecta deci in cadrul unui regim datorita nivelului sau ridicat de fibre, care asigura performante musculare optimizate.

Painea integrala. Fata de painea alba normala, painea integrala este produsa cu o faina care provine de la o cereala integrala. Acest lucru implica mult mai multe beneficii pentru sanatate si mai putine calorii.

Painea fara gluten. Painea traditionala contine in general gluten, care nu este usor de digerat de toata lumea. Este mai scumpa dar mai ineresanta din punct de vedere nutritional si digestiv. In plus, poate sa fie preparata cu cele mai interesante alternative la faina traditionala- hrisca, porumb, orez sau castane.

Painea de secara. Este fara indoiala cea mai sanatoasa varietate de paine. Aceasta paine este mult mai compacta si mult mai savuroasa, chiar daca nu este cunoscuta de toata lumea. Se poate consuma atat cu produsele dulci cat si cu cele mai sarate. Este painea care are cei mai multi nutrienti sau fibre la interior. Dar si un amestec exclusiv de fier si de vitaminele B, ideal pentru sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *